ΤΕΤΑΡΤΗ 28 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΟΛΟΙ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ !!! ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ Ή ΟΙ ΖΩΕΣ ΜΑΣ ..!!! ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΚΛΑΔΟ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ !!!! ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ--ΣΣΕ--ΣΤΟΠ ΣΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ !!! ΤΩΡΑ ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ --!!!ΠΙΟ ΠΟΛΛΟΙ-ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΟΙ --ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΕΝΙΣΧΥΟΥΜΕ ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΗ ΨΗΦΟ ΜΑΣ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΑΣ----ΓΝΩΡΙΣΕ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΟΥ- ΟΡΓΑΝΩΣΟΥ ΣΕ ΑΥΤΟ--ΠΙΟ ΠΟΛΛΟΙ-ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΟΙ ---ΔΥΝΑΜΩΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ Ν. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ---ΤΕΤΑΡΤΗ 28 ΦΛΕΒΑΡΗ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ----ΣΤΟΠ ΣΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ--ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ--ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ---- ΕΙΝΑΙ ΑΓΩΝΑΣ ΖΩΗΣ ΓΙΑ ΕΜΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ --ΔΕΝ ΧΩΡΑΕΙ ΑΛΛΗ ΥΠΟΜΟΝΗ -- ΜΑΘΕ ΓΙΑ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΑΣ !-====-

Τετάρτη 14 Ιουνίου 2017

ΚΚΕ: ΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΑ S/M «ΒΑΣΙΛΑΓΑΣ ΑΕ»


ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς την Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Κοινωνικής Ασφάλισης
Θέμα: Προβλήματα εργαζομένων στα super market «ΒΑΣΙΛΑΓΑΣ Α.Ε.»
Ακόμα μια επιχείρηση στον κλάδο του εμπορίου, αυτή των super market «ΒΑΣΙΛΑΓΑΣ Α.Ε.» προσπαθεί να ξεμπερδεύει με τους εργαζόμενους της και τα δικαιώματα τους, να αποφύγει τις όποιες ποινικές ευθύνες και να συνεχίσει τις δραστηριότητες της, ανενόχλητη εκεί όπου προσδοκά μεγαλύτερο ποσοστό κέρδους.
Έχει μαζί της όλους τους αντεργατικούς νόμους που κατά καιρούς έχουν νομοθετήσει, ψηφίσει και υλοποιήσει όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις και συγκυβερνήσεις και συνεχίζει η σημερινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, αλλά και την ολιγωρία και καθυστέρηση του ΣΕΠΕ.
Συγκεκριμένα η επιχείρηση είχε 9 καταστήματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, 1 στην Π.Ε. Χαλκιδικής και 1 στην Π.Ε. Πέλλας, ενώ τον Οκτώβρη του 2015, απασχολούσε 200 εργαζόμενους. Σήμερα, επικαλούμενη τον τεράστιο ανταγωνισμό των μεγάλων επιχειρήσεων του κλάδου, την έλλειψη χρηματοδότησης από τις τράπεζες κλπ έχει αποχωρήσει από τα καταστήματα, διατηρώντας μόνο ένα, όπου έχει συγκεντρώσει τους περίπου 70 εναπομείναντες εργαζόμενους.
Να σημειωθεί πως το άδειασμα των καταστημάτων από εμπορεύματα και εξοπλισμό ξεκίνησε τον Μάρτη του 2017 και συνεχίστηκε ως τα τέλη του Απρίλη. Η επιχείρηση φρόντισε μάλιστα τον Απρίλη να πραγματοποιήσει και 10ήμερο προσφορών, πουλώντας τα εμπορεύματα σε τιμές κόστους, λέγοντας στους εργαζόμενους ότι γιορτάζει τα 10 χρόνια της εταιρείας. Μέρος του εξοπλισμού πουλήθηκε και ότι έμεινε μαζί και με τα εμπορεύματα φορτώθηκαν σε φορτηγά και μεταφέρθηκαν σε άγνωστο προορισμό.
Την ίδια ώρα που η πλειοψηφία των εργαζόμενων έχουν ουσιαστικά εξαναγκαστεί σε παραιτήσεις, οι εναπομείναντες ενημερώθηκαν και για εβδομαδιαίες άδειες που αναγκαστικά έπρεπε να πάρουν, ώστε να μην χρειαστεί αργότερα να πληρωθούν για τις ημέρες αυτές. Ζήτημα για το οποίο έγινε καταγγελία στο ΣΕΠΕ από την «Ένωση Εμποροϋπαλλήλων Ν. Θεσσαλονίκης».
Η επιχείρηση μέσω και του δικηγόρου της απευθύνθηκε στο ΣΕΠΕ και ενημέρωσε ότι δεν μπορεί να πληρώσει τους μισθούς και ό,τι χρωστάει από επιδόματα και άδειες στους εργαζόμενους της και σε όσους έχουν παραιτηθεί. Στους δε εναπομείναντες εργαζόμενους οφείλει επιπλέον και τον μήνα Μάη.
Αντιμέτωποι με όλα αυτά οι εργαζόμενοι συσπειρώθηκαν στο κλαδικό τους Σωματείο, την «Ένωση Εμποροϋπαλλήλων Ν. Θεσσαλονίκης» και διεκδικώντας τις θέσεις εργασίας τους και τα δικαιώματα του πραγματοποίησαν συνελεύσεις, στάσεις εργασίας, παρεμβάσεις στην εργοδοσία και στο ΣΕΠΕ. Πάμπολλες φορές ζητήθηκε από το Σωματείο να γίνει ενημέρωση σχετικά με την διάδοχη κατάσταση, κάτι που δεν πραγματοποιήθηκε από την πλευρά της επιχείρησης, κατά παράβαση του άρθρου 4 του Π.Δ. 240/06. Παρά το ότι η επιχείρηση δεν τήρησε τις νόμιμες διατάξεις, το ΣΕΠΕ δεν παρενέβη έγκαιρα, δεν επέβαλε κυρώσεις.
Η στάση της εργοδοσίας να καθησυχάζει τους εργαζόμενους και να μην παρέχει ουσιαστική ενημέρωση, καθώς και η μετέπειτα θέση της, ότι όποιος πάρει τα μαγαζιά θα πάρει κάποιους λίγους εργαζόμενους που θα «αξιολογηθούν» από τη Βασίλαγας, με νέες όμως συμβάσεις, αφού παραιτηθούν, αποδεικνύουν ότι υπήρχε ήδη συμφωνία, κάτω από το τραπέζι, μεταβίβασης της επιχείρησης χωρίς το βάρος των εργαζόμενων και ότι σε αυτό το πλαίσιο μεθοδεύτηκαν οι παραιτήσεις, το κλείσιμο καταστημάτων, το ξεπούλημα των εμπορευμάτων και η καθυστέρηση ενημέρωσης.
Κοινοβουλευτική Ομάδα Λεωφ. Ηρακλείου 145, 14231 ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ, τηλ.: 2102592213, 2102592105, 2102592258, fax: 2102592097 e-mail: ko@vouli.kke.gr, http://www.kke.gr Γραφεία Βουλής: 2103708168, 2103708169, fax: 2103707410
Ο νέος διάδοχος που πήρε, προς το παρόν τα 5 από τα καταστήματα, είναι η «Ανατολή Α.Ε.». Οι εργαζόμενοι ενημερωθήκαν από διαφημιστικό φυλλάδιο που κυκλοφόρησε, ότι αυτή είναι η διάδοχος εταιρεία.
Στη τριμερή συνάντηση, 7 Ιούνη, στο ΣΕΠΕ Κεντρικής Μακεδονίας, η επιχείρηση «Ανατολή Α.Ε.» δήλωσε ότι δεν δέχεται τη διαδοχή και ότι όποιος εργαζόμενος των super market ΒΑΣΙΛΑΓΑΣ θέλει, μπορεί να στείλει βιογραφικό καθώς και ότι θα δείξουνε μια προτίμηση. Υπάρχουν βέβαια και στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η συμφωνία έγινε ενώ οι εργαζόμενοι ήταν ακόμα μέσα και δούλευαν στα καταστήματα της «ΒΑΣΙΛΑΓΑΣ Α.Ε.». Έχει καταγραφεί μάλιστα και σε Δελτίο Ελέγχου του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, ότι εργαζόμενοι της επιχείρησης «Ανατολή Α.Ε.». πήγαν σε κατάστημα της «ΒΑΣΙΛΑΓΑΣ Α.Ε.» και ζήτησαν από τους εργαζόμενους να βγούνε έξω για να αλλάξουν τους συναγερμούς.
Βέβαια, παρά το Δελτίο Ελέγχου, παρά τις καταγγελίες του Σωματείου, η Επιθεώρηση Εργασίας έδειξε μεγάλη ολιγωρία στο να τηρηθούν οι νόμιμες διατάξεις, να επιβληθούν κυρώσεις για να προστατευτούν τα δικαιώματα και οι θέσεις εργασίας των εργαζομένων. Ακόμα και για την εργατική διαφορά που έγινε στις 25 Μαΐου, το πόρισμα δόθηκε στο σωματείο στις 6 Ιούνη και σύστηνε στους εργαζόμενους να προσφύγουν στα αρμόδια πολιτικά δικαστήρια.
Σύμφωνα με τα παραπάνω ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κ. Υπουργός, ποια άμεσα μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για:
1. Να διασφαλιστεί το δικαίωμα των εργαζόμενων να γνωρίζουν έγκαιρα, έγκυρα, και με έγγραφα στοιχεία για το μέλλον της επιχείρησης, τις όποιες συμφωνίες δικαιόχρησης, διαδοχής, πώλησης.
2. Τη διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας, με μόνιμη σταθερή εργασία με πλήρη εργασιακά, μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Να τηρηθεί το Π.Δ 178/02 γιατί πρόκειται για ξεκάθαρη διαδοχή.
3. Την αποπληρωμή των δεδουλευμένων και των οφειλόμενων (επιδόματα και άδειες) στους παραιτηθέντες εργαζόμενους.
                                                                                                  Οι Βουλευτές
                                                                                                       Σάκης Βαρδαλής
                                                                                                Γιάννης Δελής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου