ΤΕΤΑΡΤΗ 28 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΟΛΟΙ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ !!! ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ Ή ΟΙ ΖΩΕΣ ΜΑΣ ..!!! ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΚΛΑΔΟ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ !!!! ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ--ΣΣΕ--ΣΤΟΠ ΣΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ !!! ΤΩΡΑ ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ --!!!ΠΙΟ ΠΟΛΛΟΙ-ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΟΙ --ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΕΝΙΣΧΥΟΥΜΕ ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΗ ΨΗΦΟ ΜΑΣ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΑΣ----ΓΝΩΡΙΣΕ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΟΥ- ΟΡΓΑΝΩΣΟΥ ΣΕ ΑΥΤΟ--ΠΙΟ ΠΟΛΛΟΙ-ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΟΙ ---ΔΥΝΑΜΩΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ Ν. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ---ΤΕΤΑΡΤΗ 28 ΦΛΕΒΑΡΗ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ----ΣΤΟΠ ΣΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ--ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ--ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ---- ΕΙΝΑΙ ΑΓΩΝΑΣ ΖΩΗΣ ΓΙΑ ΕΜΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ --ΔΕΝ ΧΩΡΑΕΙ ΑΛΛΗ ΥΠΟΜΟΝΗ -- ΜΑΘΕ ΓΙΑ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΑΣ !-====-

Πέμπτη 23 Ιουνίου 2016

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΔΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟΝ "ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟ"


   Τις τελευταίες μέρες έχουν αναρτηθεί στο διαδίκτυο άρθρα που κάνουν λόγο για πιθανή αίτηση υπαγωγής του Μαρινοπούλου στο άρθρο 99 ή 106Β του πτωχευτικού κώδικα. Παρουσιάζουν την πολυδιαφημιζόμενη συμφωνία Μαρινόπουλου - Σκλαβενίτη να βρίσκεται στον αέρα, τους προμηθευτές να ζητούν την ικανοποίηση των απαιτήσεών τους με διαταγές πληρωμών και απειλές κατασχέσεων.
    Η κατάσταση που παρουσιάζεται δεν μας προκαλεί έκπληξη. Τους τελευταίους μήνες υπάρχει μεγάλη ανησυχία των εργαζομένων για το μέλλον της "Μαρινόπουλος ΑΕ", διότι έχουν προηγηθεί μειώσεις μισθών και κόψιμο των επιδομάτων, κλεισίματα καταστημάτων που συνοδεύτηκαν με μαζικές απολύσεις συναδέλφων, καθυστερήσεις, αλλά και τμηματική καταβολή μισθών.
    Όλο αυτό το διάστημα, η εργοδοσία μέσω των μηχανισμών της, τα στελέχη και τους διευθυντές καλλιεργούσαν τον εφησυχασμό, όπως συνεχίζει και κάνει με βάση τη χθεσινή ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα. Εφησυχασμό που δεν πατάει πουθενά, αλλά αντιθέτως δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερη ανησυχία διότι υπάρχει εμπειρία και μνήμη του πρόσφατου παρελθόντος που ενώ παρουσίαζαν σχέδιο αναδιάρθρωσης δήθεν για την ανάπτυξη της εταιρείας, απέλυαν μαζικά εργαζόμενους!
    Η συμφωνία με τον Σκλαβενίτη παρουσιάστηκε σαν χρυσή ευκαιρία, αξιοποιήθηκε για να καλλιεργηθεί η λογική του καλού εργοδότη που θα σώσει την εταιρεία μαζί και τους εργαζόμενους. Την ίδια ώρα η εταιρεία ζητούσε να μειώσουμε τις απαιτήσεις, να μη διεκδικούμε γιατί η δουλειά δεν πάει καλά.
    Η "Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία" έγκαιρα είχε ενημερώσει για το χαρακτήρα των εξελίξεων στην επιχείρηση, δήλωνε πως οι ανάγκες της εταιρείας με τις ανάγκες των εργαζομένων είναι διαμετρικά αντίθετες και ασυμβίβαστες. Έκανε και συνεχίζει να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να οργανώσει και να δυναμώσει την πάλη των εργαζομένων.
Δε μπορούμε να προβλέψουμε με βάση τις μέχρι σήμερα εξελίξεις ποιο θα είναι τελικά το μέλλον της εταιρείας. Μπορούμε όμως με βεβαιότητα να πούμε πως σε κάθε περίπτωση θα επιχειρηθεί να φορτωθούν τα βάρη στις πλάτες των εργαζομένων, με νέες απολύσεις, με νέα επίθεση στα δικαιώματά μας.
    Δεν πρέπει να το επιτρέψουμε. Αρκετές θυσίες κάναμε στο όνομα της ανταγωνιστικότητας της "Μαρινόπουλος ΑΕ", χάσαμε πολλά και για την ανάπτυξη και κατά την περίοδο της κρίσης.
Η αποδοχή των εργοδοτικών απόψεων από την πλευρά των εργατών είναι επιζήμια και επικίνδυνη. Πουθενά δεν σώθηκαν οι εργαζόμενοι επειδή εκβιάστηκαν, πιέστηκαν να δουν την πραγματικότητα με τα γυαλιά του εργοδότη. Οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να πληρώσουν την κρίση του συστήματος, τον ανταγωνισμό των επιχειρηματικών ομίλων.
Τώρα χωρίς καμία καθυστέρηση να οργανωθεί ο αγώνας για να διασφαλιστούν τα συμφέροντά μας!
Δεν πάει άλλο.
    Πλέον είναι φανερό ότι τις επιχειρήσεις τις κλείνουν οι επιχειρηματίες, όταν αυτές δεν ικανοποιούν τη δίψα τους για κέρδος. Τα παραδείγματα έχουν αρχίσει και γίνονται πολλά. Η "Ηλεκτρονική", η "PYRSOS", το "Ledra" και άλλες δεκάδες επιχειρήσεις έβαλαν λουκέτο πετώντας στο δρόμο της ανεργίας εκατοντάδες εργαζόμενους.
    Οι κατηγορίες πως τις επιχειρήσεις τις κλείνουν οι αγώνες και διεκδικήσεις των εργαζομένων χρεοκόπησαν. Τις επιχειρήσεις τις κλείνουν οι επιχειρηματίες όταν δεν βγάζουν τα κέρδη που προσδοκούν, όταν πέφτουν έξω στον ανταγωνισμό με άλλες επιχειρήσεις, όταν μεταφέρουν τα κεφάλαιά τους σε άλλους κλάδους προσβλέποντας σε μεγαλύτερη κερδοφορία.
    Η ΔΑΣ έθεσε το ζήτημα σε όλες τις συνεδριάσεις του επιχειρησιακού σωματείου στην πλειοψηφία της διοίκησης, ότι μόνο με μαζικές διαδικασίες και οργανωμένη απάντηση μπορούμε να μπλοκάρουμε, να εμποδίσουμε την επίθεση που είναι σε πλήρη εξέλιξη, επίθεση που θα επιδεινώσει ακόμα περισσότερο τη ζωή τη δική μας και των οικογενειών μας.
    Η πλειοψηφία του ΔΣ φέρει τεράστιες ευθύνες για τη μη οργάνωση των εργαζομένων, για την απουσία ενημέρωσης στα καταστήματα. Όλο το προηγούμενο διάστημα λειτούργησαν αποτρεπτικά στις όποιες αγωνιστικές διαθέσεις είχαν οι εργαζόμενοι, καθησύχαζαν τους εργαζόμενους, καλλιεργούσαν την αδράνεια. Ακόμα και αυτή τη στιγμή, με την αγχόνη πάνω από το κεφάλι μας, οι ανακοινώσεις του σωματείου δεν λένε κουβέντα για τις εξελίξεις, δεν προτείνουν μέτρα οργάνωσης και αγωνιστικών πρωτοβουλιών αλλά ασχολούνται εμμονικά με το σωματείο της Θεσσαλονίκης και τα κλαδικά σωματεία των εμποροϋπαλλήλων που παίρνουν αγωνιστικές πρωτοβουλίες ενημέρωσης τις επόμενες μέρες.
    Η ΔΑΣ καλεί για άλλη μια φορά την πλειοψηφία του ΔΣ του επιχειρησιακού σωματείου να αναλογιστεί τις ευθύνες που έχει απέναντι στις χιλιάδες των εργαζομένων στη "Μαρινόπουλος ΑΕ" και να προχωρήσει άμεσα σε:
  • Άμεση σύγκληση του κεντρικού ΔΣ και των παραρτημάτων πανελλαδικά για την εκτίμηση των νέων εξελίξεων και την ανάληψη αγωνιστικών πρωτοβουλιών.
  • Έκτακτες γενικές συνελεύσεις στην Αττική και σε όλα τα παραρτήματα για να παρθούν αγωνιστικές αποφάσεις από τους ίδιους τους εργαζόμενους.
  • Μέτρα για την ενημέρωση όλων συναδέλφων. Μέτρα για την οργάνωση του αγώνα σε κάθε κατάστημα.
Αν και τώρα αγνοήσει τις εξελίξεις, αν κρυφτεί πίσω από ανακοινώσεις στο site του σωματείου, αν και τώρα δεν οργανώσει την πάλη με τη δικαιολογία ότι οι εργαζόμενοι δεν κινητοποιούνται, θα δώσει για άλλη μια φορά πολύτιμες υπηρεσίες στην εργοδοσία, να "αγοράζει"  χρόνο πάνω στις αγωνίες μας.
Σήμερα με βάση τις εξελίξεις ο καθένας θα κριθεί από τη στάση που θα κρατήσει. Αν θα μπει μπροστά ενάντια στην εκμετάλλευση ή αν θα συμβιβαστεί αφήνοντας το άδικο να σμπαραλιάζει τις ζωές χιλιάδων εργαζομένων.
Η ΔΑΣ σε κάθε περίπτωση θα βρεθεί στην πρώτη γραμμή της υπεράσπισης των εργασιακών δικαιωμάτων κόντρα στην επίθεση της εργοδοσίας και την αντιλαϊκή πολιτική που δίνει αέρα στα πανιά των μεγάλων επιχειρήσεων να εντείνουν την εκμετάλλευση μέσα στους εργασιακούς χώρους. Το δίκιο είναι με το μέρος των πολλών, των ίδιων των εργαζομένων και με ενιαία θέληση έχουν τη δύναμη να το επιβάλουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου